Toezicht

Toezicht

In ons werkgebied van de Biesbosch gebeurt veel. Boeren zijn er actief, natuurliefhebbers wandelen en fietsen, er vinden allerlei vormen van waterrecreatie plaats, de scouting is er actief, maar ook sportvissers en jagers brengen er hun dagen door. Zoals op meer plaatsen in Nederland trekt zo’n fraai en aantrekkelijk gebied helaas ook lieden aan met minder goede bedoelingen. Er wordt op veel plaatsen vuil gedumpt, helaas ook chemisch (drugs)afval. Hennepkwekerijen worden soms gevonden in de riet- en griendvelden. Er zijn op veel plaatsen loslopende honden, er wordt illegaal gekampeerd en gemotorcrosst, er worden kampvuurtjes gemaakt op plaatsen waar dat niet mag en er wordt gestroopt op wild en vis.

De politie kan dit onmogelijk allemaal in de gaten houden. Derhalve helpen leden van de WBE daarbij een handje. Met regelmaat rijden teams van 2 jagers ’s avonds en ’s nachts door de Noord- en de Oostwaard van de Biesbosch en zodra zij verdachte situaties, personen of auto’s zien doen zij meteen een melding aan de politie. Die volgt alle meldingen onmiddellijk op. Zij besluiten of zij er zelf heen gaan of dienstdoende BOA’s. De toezichthouders van de WBE komen dus zelf nooit in actie tegen mogelijke overtreders, maar helpen de politie. Zij zijn de oren en ogen van de politie. Hierdoor neemt de pakkans neemt toe en dat vinden overtreders niet fijn.


De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.